Skip to content

Advocaat voor Slachtoffers

Ons kantoor is een van de weinige advocatenkantoren in het Gooi die slachtoffers en nabestaanden van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven kosteloos kan bijstaan. Zowel mr. M.J. Hamer als mr. M.J. Schimmel staan bij de Raad voor Rechtsbijstand geregistreerd als advocaat slachtofferrecht. Wij staan jaarlijks meerdere mensen bij die slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld een ernstige mishandeling of een verkrachting. Deze blog is geschreven om uit te leggen wat wij doen en hoe wij kunnen helpen in de aanloop naar het al dan niet doen van aangifte, de aanloop van een eventuele zitting en tijdens de zitting zelf.

Voorafgaand aan een eventuele aangifte

Als je slachtoffer bent van een gewelds- of zedenmisdrijf doe je doorgaans aangifte bij de politie. Soms ontdekt de politie het feit op
heterdaad en vragen ze je gelijk om aangifte te doen, maar vaak weet de politie van niets en twijfel je of je je verhaal wel moet vertellen aan de politie. Hier begint ons werk. Als advocaat slachtofferrecht kunnen wij je uitgebreid adviseren wat de voor- en nadelen zijn van het doen van aangifte. Ook kunnen we met je doornemen wat er zou gebeuren als er een verdachte wordt aangehouden en wat alsdan je rechten zijn.

Wij hebben als advocaat voor slachtoffers een geheimhoudingsplicht; alles wat je ons vertelt kunnen we aan niemand anders vertellen. Door deze geheimhouding kunnen we met je meedenken zonder dat je het risico loopt dat bekend wordt wat je verteld hebt. Wij kunnen dus ook met je meedenken en alle risico’s afwegen.

Na de aangifte

Als je aangifte hebt gedaan en er een verdachte bekend is, is de kans groot dat hij op zitting moet komen. Als slachtoffer kan je dan een verzoek tot schadevergoeding indienen en soms ook aan de rechters vertellen wat een feit met je gedaan heeft. Wij ondersteunen als advocaat slachtoffers op zitting en bij het indienen van een schadevergoedingsverzoek. Als het verzoek wordt toegewezen staan we ook na de uitspraak klaar om alle vragen met betrekking tot de incasso van de schade te beantwoorden.

Gesprek met de officier van justitie en de aanloop naar een zitting

Het komt vaak voor dat je in gesprek gaat met de officier van justitie voorafgaand aan de zitting. Hij vertelt dan hoe hij tegen de zaak aankijkt en wat zijn waarschijnlijke eis gaat zijn op zitting. Wij kunnen hierbij zijn ter ondersteuning. Daarnaast bereiden we je voor op zitting. Zowel inhoudelijk, wat zal er gaan gebeuren en wie gaat wat ongeveer zeggen, als formeel, wie zit waar en wie spreekt wanneer.

Voorbeelden

Sommige uitspraken waarin wij slachtoffers hebben bijgestaan, worden online door de Rechtspraak gepubliceerd. Hier en hier vind je twee uitspraken waarin wij de advocaat voor de slachtoffers waren.

In de ene zaak was een vrouw verkracht in de woning van de verdachte. De verdachte verklaarde dat dit vrijwillig was gebeurd, terwijl zij die avond nog in paniek haar moeder had gebeld en aangaf dat er niets vrijwilligs aan was. Wij hebben het slachtoffer in deze zaak ondersteund met het uitoefenen van haar spreekrecht en wij hebben namens haar een schadeverzoek ingediend, wat ook is toegewezen.

In de andere zaak had onze cliënte een stalker die haar ook bedreigde. Ook in deze zaak hebben wij het slachtoffer ondersteund in haar spreekrecht, alsmede een vordering benadeelde partij ingediend en een contactverbod bewerkstelligt.

Beide zaken waren voor cliënten verschrikkelijke zaken, waarin we wel iets substantieels hebben bereikt namens hen.

Conclusie

Mocht je slachtoffer zijn (geworden) van een strafbaar feit, neem dan gerust contact met ons op via info@hameradvocaten.nl of via 035 69 44 8 33. We kunnen je in alle fases van het strafproces adviseren en helpen. Mocht je willen weten of je in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand, kijk dan hier of bel gewoon een.

Wij zijn gevestigd in Bussum (gemeente Gooise Meren) maar komen bij alle rechtbank in het land. Verder hebben wij er geen probleem mee om via ZOOM af te spreken als dit beter uitkomt.

Foto door Anete Lusina