Skip to content

Rijbewijs kwijt? Kafka in de auto

Kafka in de auto

‘Rijbewijs kwijt’ gaat over procederen tegen de schorsing van het rijbewijs en het opleggen van een onderzoek door het CBR. Dit is een standaardconsequentie als men met meer dan 1,8 promille wordt gepakt als bestuurder van een voertuig. De politie doet na zo’n meetresultaat doorgaans een zogenaamde 130 WVW melding. Dat houdt kortweg in dat ze het rijbewijs in beslag nemen en het CBR laten weten dat de bestuurder is aangetroffen met alcohol.

Procederen hiertegen is lastig

Hoewel rechtbank sporadisch iets flexibeler worden is het merendeel van de uitspraken negatief voor de bestuurder. Het CBR is, als er meer dan 1,8 promille is geconstateerd ook verplicht het rijbewijs te schorsen hangende het onderzoek.

Maar het is ook lastig om je rijbewijs kwijt te zijn

Dit is voor veel bestuurders vervelend en heftig. Niet alleen kunnen ze niet rijden zolang het onderzoek is verricht, ook moeten zij de kosten van het onderzoek zelf betalen (ruim duizend euro) en duurt het vaak een tijd voordat er een afspraak gemaakt kan worden voor het verrichten van het onderzoek tot de uitslag van het onderzoek. Voor degene die dit niet 1-2-3 kunnen ophoesten, betekent het in principe een ongeldigverklaring van het rijbewijs tot die kosten wel voldaan kunnen worden.

Casus

Terug naar de casus. Afgelopen week ontving ik een wat opmerkelijke zaak. Een vrouw ontving van de politie te Utrecht een brief met daarbij een rijverbod en een kennisgeving na ontvangst van het rijbewijs. Zij trok gelijk aan de bel bij de politie. Zij was immers het afgelopen jaar niet in Utrecht geweest, had nog nooit in haar leven een voertuig onder invloed bestuurd en haar rijbewijs had ze ook nog gewoon. Zij neemt contact op met het openbaar ministerie en ontvangt haar dossier.

Hieruit blijkt wat geks. De politie had niet de vrouw staande gehouden, maar haar dochter met dezelfde achternaam. De politie maakt vervolgens een nieuw proces-verbaal van rijden onder invloed op met de correcte naam. Zij voelt echter al nattigheid en belt mij.

Bij het Openbaar Ministerie zijn de plooien dan al recht gestreken. De politie had voor inzending van het dossier al recht gezet dat er foutje was gemaakt en cliënte wordt dan ook nergens van verdacht. De hoop is dan ook dat het hierbij blijft.

Mocht u nu zitten met een juridisch probleem. Schroom dan niet om contact op te nemen. Wij zijn een advocatenkantoor gevestigd in Bussum (Het Gooi) en zijn dagelijks bereikbaar via 035 69 44 8 33 of via info@hameradvocaten.nl.