Sinds 1 maart van dit jaar noem ik mezelf niet alleen arbeidsrechtadvocaat maar ook mediator, gespecialiseerd, het spreekt voor zich, in het arbeidsrecht. Tijdens gesprekken als advocaat bij mediation, viel het mij op dat er op een andere manier gesproken en onderhandeld wordt, namelijk vanuit een gezamenlijk belang. Dit prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Ik wilde dit ook leren. Ik vermoedde namelijk dat door mijn ervaring als advocaat, bedrijfsjurist, bestuurder van een onderneming en, last but not least, mijn levenservaring, ik een goede mediator zal zijn. Daarom heb ik mezelf de opleiding mediation cadeau gedaan.
Waarom ben ik deze opleiding gaan volgen? Allereerst dus nieuwsgierigheid. Als advocaat leer je nieuwsgierig te zijn. Wanneer een cliënt bij je op bezoek komt met zijn probleem, leer je door vragen te stellen de kern van het probleem te achterhalen. Samen met je cliënt stippel je dan een marsroute uit om het recht van je cliënt te halen. Lukt het mij om het recht te halen voor mijn cliënt, dan is dat heel plezierig.
Maar soms is het recht halen een pyrrusoverwinning. Cliënt is zijn baan kwijt, de relatie is duurzaam verstoord en partijen gaan met een hoop negatieve gevoelens uit elkaar. In enkele van die gevallen had het wellicht anders gekund, namelijk door een mediationtraject in te gaan. Ook dat was een reden om de opleiding te volgen. In zo een traject onderzoeken partijen samen met behulp van de mediator hoe het aanwezige conflict door hen beiden opgelost kan worden. Mijn cliënt heeft vaak baat bij een mediation en beiden partijen krijgen meer begrip voor dat deel van hun gelijk, dat zij niet krijgen; de negatieve gevoelens vertalen zich naar wederzijds begrip.
Ik heb mijn opleiding er vrijwel op zitten. Nu de praktijk nog. De eerste aanvraag om een mediationtraject te begeleiden heb ik al ontvangen. Hopelijk volgen er nog vele!