Inmiddels zijn er al bijna tien maanden verstreken sinds de eerste Corona-maatregelen. Velen onder ons zijn hun baan kwijtgeraakt. Echter, de gelukkigen onder ons hebben hun werk nog en voelen de gevolgen van de Corona niet in hun portemonnee. Wat de werkenden onder ons wel gevoeld hebben, is onder andere de beperkte mogelijkheid om met vakantie te gaan. Doordat het niet mogelijk is met vakantie te gaan, hebben de meesten van ons gewoon doorgewerkt en geen of weinig vakantiedagen opgenomen. Met als resultaat een spaarpot aan vakantiedagen. Helemaal top zou je zeggen want dan neem ik in 2021 of 2022 een lange vakantie. Helaas, zo werkt het niet meer.
In lang vervlogen tijden was het heel normaal om vakantiedagen te sparen. Als je maar lang genoeg gespaard had, kon je door het opnemen van je vakantiedagen bijvoorbeeld drie maanden vrij nemen om een wereldreis te maken. Je kon ook maanden, soms wel een jaar, eerder met “pensioen” gaan terwijl je werkgever je tot aan je pensioen jou het volledige salaris moest betalen. Werkgever waren hier niet blij mee. Het gevolg is dat per 1 januari 2012 de wet is aangepast. Er is een onderscheid gemaakt in wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.
De wettelijke vakantiedagen zijn een vastgesteld aantal. Bij vijf dagen in de week zijn het twintig dagen, dus vier weken. Werk je minder dagen dan vijf dagen in de week, dan pro rato, bijvoorbeeld bij vier dagen werken in de week 16 dagen en bij drie dagen werken in de week twaalf dagen. Sommige werknemers hebben recht op meer dan vier weken per jaar. Die extra dagen dat noemen we de bovenwettelijke dagen.
In deze blog gaat het om de wettelijke vakantiedagen. Deze vakantiedagen verjaren al per 1 juli volgend op het kalenderjaar dat je deze hebt opgebouwd. Je opgebouwde wettelijke vakantiedagen uit 2019 waren op 1 juli 2020 dus vervallen en kon je niet mee opnemen.
Veel werknemers, en wellicht ook jij, hebben gedurende de lockdown dus geen of veel minder vakantiedagen opgenomen dan in voorgaande jaren gebruikelijk was. Immers, veel reizen werden gecanceld of het vakantieland, waar je naar toe wilde gaan, werd code oranje zodat je op het laatste moment toch niet daar naar toe kon gaan. Op zich begrijpelijk dat je die vakantiedagen daarom niet op nam, maar pas op dat je je zelf niet tekort doet. Neem je je over 2020 opgebouwde vakantiedagen niet voor 1 juli 2021 op, dan ben je ze kwijt. Dat moet je niet willen.
Mijn advies is dat je je werkgever laat weten dat je, ondanks de maatregelen vanwege het Coronavirus, toch je wettelijke vakantiedagen over 2020 op wil nemen. Met je werkgever kun je dan overleggen wanneer je vakantie neemt.
Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met Kicky Hamerhttps://hameradvocaten.nl/kicky-hamer-advocaat-arbeidsrecht, telefoon 035-6944833. Je kunt me ook een e-mail sturen naar kicky@hameradvocaten.nl.
Hamer Advocaten vindt het belangrijk dat het recht voor eenieder toegankelijk is. Daarom sta ik zowel werkgevers als werknemers bij wanneer zij geconfronteerd worden met een arbeidsrechtelijk probleem.