Ja, dat kan. Als werknemer moet je hier alert op zijn. Als je niet op tijd bij de kantonrechter een verzoekschrift indient om ook het tweede ontslag op staande voet te vernietigen, dan verlies je je baan, zelfs als het eerste ontslag onterecht was. Dit gebeurde ook in een zaak bij de kantonrechter in Rotterdam op 14 juni 2024.
Wat gebeurde er?
Er was een conflict tussen de werknemer en werkgever. De werknemer was nog geen jaar in dienst en meldde zich op 5 januari 2024 ziek. De werkgever geloofde dit niet en liet dat op 6 januari weten. De werkgever vond het gedrag van de werknemer zo fout dat hij hem op staande voet ontsloeg. Het conflict ging door en op 26 januari 2024 ontsloeg de werkgever de werknemer opnieuw op staande voet terwijl hij dus al eerder op staande voet was ontslagen en in feite niet meer in dienst was. Het tweede ontslag op staande voet was vanwege beledigingen en bedreigingen.
De werknemer vocht het ontslag op staande voet dat op 6 januari 2024 was gegeven aan bij de kantonrechter. Maar wat de werknemer niet deed was tijdig tegen het tweede ontslag op staande voet verweer te voeren bij de kantonrechter en daardoor viste werknemer toch achter het net.
Want, ook al gaf de kantonrechter aan dat het eerste ontslag op staande voet misschien niet terecht was geweest, het tweede ontslag was niet meer terug te draaien. Werknemer had voor 26 maart 2024 een verzoekschrift moeten indienen, maar deed dit pas op 21 mei 2024 tijdens de mondelinge behandeling (deze behandeling zag op het eerste ontslag op staande voet) bij de kantonrechter. De wet is strikt: binnen twee maanden moet het verzoekschrift ingediend zijn, anders is het te laat en blijft de werknemer met lege handen achter.
Vragen?
Heb je vragen over een ontslag dat je gekregen hebt of dat aangekondigd is? Neem contact met ons op. Kicky Hamer heeft veel ervaring met het bijstaan van zowel werkgevers als werknemers in elke fase van het ontslagrecht.
Wil je weten of je in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand? Kijk dan hier.
Wij zijn gevestigd in Bussum (gemeente Gooise Meren), maar komen bij alle rechtbanken in het land. We hebben geen probleem met afspraken via ZOOM of TEAMS als dat beter uitkomt.