Skip to content

De beste juridische films voor een regenachtig weekend

Ben jij een rechtenstudent of gewoon geïnteresseerd in de wereld van de advocatuur? Dan zijn er tal van boeiende films die je een kijkje geven achter de schermen van dit fascinerende vakgebied. Ik heb een persoonlijk overzichtje gemaakt van wat wij de allerbeste juridische films vinden die er bestaan (en die meer dan geschikt zijn voor een regenachtige dag). Wij pretenderen geenszins een compleet overzicht te geven van juridische klassiekers te geven. Van klassiekers als “To Kill a Mockingbird” tot moderne hits als “Legally Blonde”, deze juridische films bieden niet alleen vermakelijk drama, maar ook waardevolle inzichten in de complexe wereld van het recht. Dus pak de popcorn erbij en zet je schrap voor een meeslepende reis door de rechtszaal!

 

1. Legally Blonde (2001)

Laten we beginnen met een natuurlijk de beste film over de advocatuur aller tijden. Deze film bewijst dat je niet altijd aan het stereotype van een advocaat hoeft te voldoen om succesvol te zijn. In “Legally Blonde” volgen we Elle Woods (gespeeld door Reese Witherspoon), een ogenschijnlijk oppervlakkige modestudente die besluit rechten te gaan studeren aan Harvard om haar ex-vriendje terug te winnen. Ondanks de vooroordelen van haar medestudenten en professoren, bewijst Elle dat ze over de intelligentie, vastberadenheid en het juridische inzicht beschikt om een topadvocaat te worden.

Deze film leert je dat je nooit iemand op basis van uiterlijkheden moet onderschatten en dat passie en doorzettingsvermogen je ver kunnen brengen in de advocatuur. Plus, je leert en passant nog wat juridische termen zoals “habeas corpus” en “amicus curiae”. Handig voor je volgende potje Scrabble!

 

2. Twelve Angry Men (1957)

Een absolute klassieker in het genre van de juridische films is “Twelve Angry Men”. Deze film speelt zich grotendeels af in één enkele ruimte, waar twaalf juryleden moeten beslissen over het lot van een jonge man die beschuldigd wordt van moord. Aanvankelijk lijkt de zaak glashelder en stemmen elf van de twaalf juryleden voor een schuldigverklaring. Eén jurylid (gespeeld door Henry Fonda) twijfelt echter en zet een discussie in gang die de vooroordelen, twijfels en motivaties van alle betrokkenen blootlegt.

“Twelve Angry Men” is een meesterwerk in het uitlichten van de complexiteit van het Amerikaanse rechtssysteem en de belangrijke rol die juryleden spelen. Echter valt er ook voor Nederlandse advocaten veel te leren. De film toont aan hoe belangrijk het is om kritisch te blijven nadenken, bewijsmateriaal zorgvuldig te overwegen en niet te snel tot een oordeel te komen.

De kern van deze film is dat men bewijsmateriaal zeer kritisch beschouwd en ogenschijnlijke logische conclusies kan bekritiseren. Een scenario van het OM is, hoewel vaak logisch, niet altijd het juiste scenario.

Een waardevolle les voor elke aspirant-advocaat!

 

3. To Kill a Mockingbird (1962)

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Harper Lee, vertelt “To Kill a Mockingbird” het verhaal van Atticus Finch (Gregory Peck), een advocaat in het zuiden van de Verenigde Staten tijdens de Grote Depressie. Finch neemt de verdediging op zich van een zwarte man die onterecht beschuldigd wordt van verkrachting, ondanks de raciale spanningen en vooroordelen in zijn gemeenschap.

Deze film is een krachtig pleidooi voor rechtvaardigheid, gelijkheid en morele moed. Het personage van Atticus Finch dient als een inspirerend voorbeeld van een advocaat die opkomt voor wat juist is, zelfs als dat betekent dat hij tegen de stroom in moet gaan. “To Kill a Mockingbird” herinnert ons aan de belangrijke maatschappelijke rol die advocaten kunnen spelen in het beschermen van de rechten van gemarginaliseerde groepen en het bevorderen van sociale rechtvaardigheid.

Verder toont het goed de essentiële rol van een goede advocaat in de rechtsstaat. Wat wel mee te geven valt is dat het boek wellicht beter is.

 

4. The Trial of the Chicago 7 (2020)

Een recentere toevoeging aan het juridische filmgenre is “The Trial of the Chicago 7”, geregisseerd door Aaron Sorkin. De film is gebaseerd op de waargebeurde rechtszaak tegen zeven activisten die beschuldigd werden van het aanzetten tot rellen tijdens de Democratische Nationale Conventie van 1968 in Chicago.

Deze film biedt een boeiende kijk op een van de meest spraakmakende rechtszaken uit de Amerikaanse geschiedenis en de politieke en sociale context waarbinnen deze plaatsvond. Het verhaal belicht de spanningen tussen het recht op vrije meningsuiting en protest enerzijds, en de handhaving van de openbare orde anderzijds. “The Trial of the Chicago 7” toont aan hoe advocaten een cruciale rol spelen in het beschermen van burgerrechten en het aan de kaak stellen van machtsmisbruik door de overheid. Wat ook een opvallend aspect is in deze film is dat rechters net mensen zijn en ook hun dag niet kunnen hebben of (tenminste in de ogen van de verdediging) behoorlijk onredelijk kunnen zijn. 

 

Andere aanraders

Naast deze drie toppers zijn er nog tal van andere geweldige juridische films die je gezien moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan A Few Good Men (1992) met Tom Cruise en Jack Nicholson in een spannende militaire rechtszaak, of My Cousin Vinny (1992), een hilarische komedie over een onervaren advocaat die zijn neef moet verdedigen in een moordzaak. En voor de liefhebbers van John Grisham-boeken zijn er natuurlijk de verfilmingen van The Firm (1993) en A Time to Kill (1996).

 

Leer en laat je inspireren

Of je nu een rechtenstudent bent of gewoon geïnteresseerd bent in de wereld van de advocatuur, deze juridische films bieden een unieke combinatie van entertainment en educatie. Van de vrolijke noot van “Legally Blonde” tot de intense drama’s van “Twelve Angry Men” en “To Kill a Mockingbird”, elke film belicht verschillende aspecten van het leven en werk van advocaten.

Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een meeslepende film die ook nog eens iets bijdraagt aan je juridische kennis en inzicht, kies dan een van deze pareltjes. Wie weet word je wel geïnspireerd om zelf een carrière in de advocatuur na te streven en op te komen voor rechtvaardigheid, net als Elle, Atticus en de vele andere memorabele personages uit deze films!

Mocht je zelf met een juridische vraag zitten, dan kun je ons gerust bellen. Op deze pagina vind je al onze advocaten en hier vind je al onze specialiteiten. Wij zijn een advocatenkantoor gevestigd in Bussum (gemeente Gooise Meren), maar verlenen rechtsbijstand door heel het land.

Je kunt u altijd bellen op 035 69 44 8 33 of mailen via info@hameradvocaten.nl