Skip to content

Belangen transgenders wederom behartigd

Recent ontving ik het bericht dat ik weer een transgender-zaak heb gewonnen. Een jaar geleden won ik de zaak van Eveline van den Boom. Haar zaak heeft uitgebreid in het nieuws gestaan. Deze zaak was een enorme doorbraak omdat een grote verzekeraar door de rechter werd gedwongen de operatiekosten van de geslachtsoperatie in het buitenland te betalen.

Namens Eveline had ik aangetoond dat de cijfers waar de verzekeraar van uitging niet klopten. Ik kon met verklaringen over vergelijkbare operaties aantonen dat een gemiddelde geslachtsoperatie vele malen duurder was dan dat de verzekeraar wilde uitkeren. De rechter floot de verzekeraar terug en gaf aan dat het tarief werd bepaald op ongeveer € 12.500,00. Een behoorlijke doorbraak voor transgenders die in een vergelijkbare situatie zitten.

Mijn ervaring was dat sommige verzekeraars nog behoorlijk eigenwijs bleven na deze uitspraak. Zo kwam er een cliënte langs met een vergelijkbare zaak als dat van Eveline. Zonder in detail te treden, had ook hier een operatie in het buitenland plaats gevonden en weer sprak ik de verzekeraar aan. Verzekeraars stellen zich dan vrij arrogant op, is mijn ervaring. Zo ook in dit meer recente geval. De verzekeraar was eerst niet goed te bereiken en toen ik ze eenmaal te pakken had gekregen moesten we maar naar de rechter gaan: overleg was niet mogelijk.

Verzekeraars stellen zich dan vrij arrogant op, is mijn ervaring.

Schikking Eveline van den Boom

Na een vrij lang proces, koos deze verzekeraar eieren voor haar geld: er werd een schikking getroffen. De uitkomst was: de operatie werd betaald aan cliënte. Al met al komt deze zaak dus niet voor de rechter, maar kan ik wel weer een overwinning voor transgenders op mijn naam schrijven. Heb je zelf ook een geschil met een verzekeraar? Neem dan contact op met Moshe Beukers of bekijk de mogelijkheden voor het gratis juridisch spreekuur.