Arbeidsrecht Mediation

Het oplossen van conflicten via mediation is een steeds belangrijker onderdeel van onze rechtspraak. Niet alleen in zaken tussen burgers, het zogeheten civiele recht, maar ook in het strafrecht is mediation in opmars. En zo ook in het arbeidsrecht.

Eén van de kenmerken van mediation is dat partijen in gesprek met elkaar gaan om het geschil op te lossen. Het is een open deur: een gesprek is vaak ver te zoeken tussen partijen die een conflict hebben en beiden volledig het gelijk aan hun zijde menen te hebben. Een mediator helpt partijen om naar elkaar te luisteren en te zoeken naar een oplossing waarbij naar beider belang wordt gekeken. Wordt het mediationtraject succesvol afgerond, dan zijn over het algemeen beide partijen tevreden met de uitkomst en kunnen zij de kwestie afsluiten.

Voordelen van mediation zijn:

  • Het geschil blijft binnenskamers. Reputatieschade wordt zoveel mogelijk voorkomen.
  • Partijen beslissen samen over de oplossing waardoor er voor beiden meestal een win-win situatie ontstaat.
  • De duur van het traject is kort, meestal een à twee maanden. Zo is er voor de organisatie en voor de werknemer snel duidelijkheid waar partijen aan toe zijn.
  • De kosten zijn overzichtelijk; u bespaart zich een dure juridische procedure.

In het arbeidsrecht heeft mediation na 1 juli 2015 een grote vaart genomen. De wettelijke regels adviseren dat bij een conflict tussen werkgever en werknemer eerst een mediationtraject bewandeld dient te worden voordat een kwestie aan de rechter wordt voorgelegd. Houdt een werkgever zich niet aan die regel, dan is de kans groot dat een rechter hem eerst naar huis stuurt om een mediationtraject te proberen.

Kicky Hamer heeft inmiddels ruim 35 jaar ervaring in het arbeidsrecht. De laatste jaren is zij regelmatig betrokken bij een mediationtraject, waarbij zij zowel werkgevers als werknemers bijgestaan heeft. Enthousiast geworden over deze vorm van geschilbeslechting heeft zij in het 2018 de specialistenopleiding bij Dialogue gevolgd en is zij thans ook werkzaam als mediator en ingeschreven in het kwaliteitsregister van Mediatorsfederatie Nederland (MfN).

Overweegt u als werkgever een mediationtraject in te gaan of stelt uw werkgever u als werknemer voor om een mediationtraject in te gaan, neem dan vrijblijvend contact op met Kicky Hamer. Zij helpt u graag verder.