Skip to content

Je huis tijdelijk verhuren via een website zoals Airbnb als vakantiewoning, kan dat zomaar?

Je huis tijdelijk verhuren via een website zoals Airbnb als vakantiewoning, kan dat zomaar? Het antwoord is: Nee!

Het klinkt zo verleidelijk: je huis even verhuren voor een paar nachtjes en daar een flink zakcentje aan verdienen. Is dat juridisch verstandig? En waar moet je op letten? In deze blog lees je de laatste stand van zaken vanuit de jurisprudentie over het tijdelijk verhuren van een slaapplaats via websites. Daarnaast lees je wat je het beste kunt doen als je je woning tijdelijk wenst te verhuren.

Wat vindt de rechter van het tijdelijk verhuren aan toeristen?

Allereerst heeft de Raad van State over dit onderwerp een belangrijke uitspraak gedaan begin van dit jaar. Het gaat om: Uitspraak 201901695/1/A3. In die zaak ging het om het volgende. Het college van B&W van Amsterdam heeft een forse boete van een paar duizend euro opgelegd aan een mevrouw. De mevrouw heeft een woning in Amsterdam en staat in de gemeentelijke basisregistratie personen op dat adres ingeschreven.

Uit een rapport dat door een toezichthouder van de gemeente was opgesteld bleek dat de mevrouw de woning vanaf 28 juni 2018 via Airbnb voor de duur van vijf nachten aan vier Amerikaanse toeristen had verhuurd. De gemeente vond dat zij daarvoor een vergunning nodig had, omdat ze haar woning als vakantieverhuur gebruikte. Ze had dat moeten melden bij de gemeente. De gemeente Amsterdam had in eigen regels vrijstellingen opgenomen. Zolang de woningeigenaar de verhuur meldde en zich hield aan de maximale termijn van dertig dagen per jaar, was geen vergunning nodig.

Een streep er doorheen

De Raad van State heeft hier een streep doorheen getrokken. Deze uitzonderingen zijn in strijd met de Huisvestingswet. En de belangrijkste conclusie is: vakantieverhuur is illegaal zonder vergunning. Het is al sinds een uitspraak uit 2015 duidelijk dat de Raad van State vakantieverhuur, zelfs als is het maar voor één dag, ziet als onttrekking van woonruimte aan de woningvoorraad.

Wil je meer lezen hoe de Raad van State hierover denkt, lees dan hier verder. Daarnaast is het ook van belang wat het bestemmingsplan wel of niet toestaat. Als verhuren strijdigheid oplevert met het bestemmingsplan, dan is het niet verstandig om zonder meer over te gaan op verhuren. Zie hierover de volgende uitspraak: Uitspraak 201807382/1/A1.

Wat kun je het beste doen als je een woning tijdelijk wilt verhuren als vakantieverhuur?

s het dan helemaal niet meer mogelijk om je huis te verhuren als vakantieverhuur? Nee, zo ver gaat het ook weer niet. Het is van belang dat je een vergunning hebt. Om de vergunning te verkrijgen kun je het beste de plaatselijke wet- en regelgeving erop na slaan.

Wat is er voor nodig om legaal je huis te verhuren? De gemeente heeft hiervoor regels opgesteld die meestal zijn na te lezen in de  Algemene Plaatselijke Verordening en in het plaatselijke bestemmingsplan.

De gemeente mag dus niet stellen dat je geen vergunning nodig hebt bijvoorbeeld bij korte periodes, want daar heeft de rechter een stokje voor gestoken. Je moet een vergunning hebben, blijkens de Huisvestingswet. Wil jij je huis tijdelijk verhuren via een website voor een aantal nachten? En wil je laten checken of dat kan? Neem dan contact op met mr. Moshe Beukers