Vrijwillige terugtred en de stand van zaken in 2020

in: Strafrecht

Afgelopen week heeft de Hoge Raad twee arresten gewezen over vrijwillige terugtred. De eerste ging over vrijwillige terugtred bij een poging zware mishandeling en de tweede bij vrijwillige terugtred bij poging doodslag op een kind. In deze blog zal ik een algemene uiteenzetting geven over het leerstuk van de vrijwillige terugtred en beide casussen kort toelichten. 

  • 24-May-2020
Lees het hele artikel

De digitale problematiek van het OM is niet (meer) het probleem van de verdediging

in: Strafrecht

Als (strafrecht)advocaat maak je het een en ander mee: je ontmoet de meest bijzondere mensen, raakt betrokken in fascinerende zaken en kan mensen daadwerkelijk helpen met hun problemen. Dit alles maakt het een ongelofelijk dankbaar beroep. 

Er zitten echter niet alleen maar voordelen aan het vak, maar ook ergernissen die het beroep soms ietwat ondankbaar maken: we krijgen al jaren onderbetaald, de kosten stijgen de pan uit en we lopen soms op tegen een muur van bureaucratie en (digitale) problematiek bij de overheid. Een van de meest kenmerkende voorbeelden van dit laatste is dat het soms simpelweg onmogelijk is om je als advocaat kenbaar te maken in een zaak, zodat je op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen. Over dit laatste is gisteren een prachtig arrest gepubliceerd van het Gerechtshof Amsterdam.

  • 21-Apr-2020
Lees het hele artikel

Strafrecht op de ijshockeybaan

in: Strafrecht

Eerder schreef ik een blog over de toepassing van het strafrecht op het voetbalveld. Afgelopen week heeft de Hoge Raad een nieuw arrest gewezen over een casus in een sportsituatie. Dit keer gaat de blog niet over voetbal, maar over een mishandeling tijdens een ijshockeywedstrijd. De Hoge Raad heeft de zaak zelf met artikel 81 RO afgedaan (de zaak is niet belangrijk voor de rechtsontwikkeling), maar de conclusie en de onderliggende zaak zijn een goede opfrisser voor iedereen die weleens een contactsport uitoefent.

 
  • 26-Mar-2020
Lees het hele artikel