<

Strafrechtelijke vervolging na een tackle op het voetbalveld, het kan ook u overkomen

in: Strafrecht

Inleiding en casus
Enige tijd geleden heb ik geschreven over een uitspraak van het Hof Den Haag, vorige week heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in diezelfde zaak. Het gaat om het volgende. Op 30 november 2014 is er een voetbalwedstrijd in Schoonhoven. De ene man, het slachtoffer speelt tegen het team van de verdachte. In de tweede helft sprinten ze beiden achter de bal aan. De verdachte maakt tijdens die sprint een tackle van schuin achteren op de benen van het slachtoffer. Het slachtoffer loopt een dubbele beenbreuk en een scheur in het enkelgewricht op. De bal was in de buurt, waar exact is onduidelijk. De verdachte is veroordeeld voor mishandeling terwijl dit zwaar lichamelijk letsel tot gevolg had.

  • 05-Oct-2018
Lees het hele artikel

Zelfverdediging: hoe zit het daarmee?

in: Strafrecht

Één van de meeste bekende, maar moeilijkste verweren in het strafrecht, is het beroep op noodweer, beter bekend als zelfverdediging. De rechtspraak hierover is bijna altijd in beweging en er zijn behoorlijk wat eisen waaraan een geslaagd beroep op zelfverdediging aan moet voldoen, wil men niet veroordeeld worden. Deze blog is niet bedoeld voor de strafrechtgeleerde, maar voor degene die in gemakkelijke taal willen weten wat er verstaan wordt onder zelfverdediging. Ik zal aan de hand van een recente uitspraak (arrest) van de Hoge Raad uiteenzetten wat zelfverdediging is en aan welke eisen het moet voldoen. Het arrest waar ik het over heb, vind je hier https://bit.ly/2HlhxOx.

  • 09-Apr-2018
Lees het hele artikel

De advocaat bij verhoor, hoe werkt het in de praktijk

in: Strafrecht

Nu ruim anderhalf jaar hebben mensen, die verdacht worden van een strafbaar feit, recht op een advocaat als zij gehoord worden. Deze blog gaat niet over de juridische kant, maar over de feitelijke gang van zaken tijdens een verhoor en waarom het altijd verstandig is om een advocaat mee te nemen naar verhoor. Ik zal dan ook niet verwijzen naar wetsartikelen en jurisprudentie. Deze blog is gebaseerd op mijn eigen ervaringen (grotendeels met de Politie Gooi- en Vechtstreek). 

  • 22-Nov-2017
Lees het hele artikel