Onze blogs

Hier vindt u onze blogs over actuele zaken.

HOU GEWOON JE MOND DICHT!

in: Strafrecht

Opsporingsmethodes, en dan voornamelijk bijzondere opsporingsmethodes, zijn de laatste tijd vol in het nieuws. Van de mr. Big methode tot ontvoerde getuigen, er is veel aan de hand in opsporingsland. Deze zaak gaat over een heel simpele, te weten het stelselmatig inwinnen van informatie door een politieagent, zonder dat de verdachte weet dat het een politieagent is. Deze blog is geschreven naar aanleiding van deze conclusie van de advocaat-generaal.

 

Wat was er aan de hand? De verdachte wordt verdacht van brandstichting in een woning waarbij een slachtoffer overleden is. De verdachte is op 7 maart 2017 aangehouden en maakte tijdens verhoren gebruik van haar zwijgrecht. Verder was ze aangemerkt als kwetsbare verdachte Terwijl de verdachte in het arrestantencomplex zat (de zaak maakt niet duidelijk welk complex, maar gezien de vermeende pleegplaats neem ik aan het arrestantencomplex te Houten), knoopte een medeverdachte een praatje aan op de luchtplaats. Dit gesprek ging al snel van een algemeen praatje naar een gesprek waarin de verdachte de brandstichting grofweg bekende. De medeverdachte was echter geen aangehouden verdachte, maar een undercover politieagent. In deze blog lees je wat de advocaat-generaal van deze methode vindt.

  • 05-Apr-2021
Lees het hele artikel

Gratis gesprek met een advocaat voor een OM-zitting

in: Strafrecht

Zoals de Raad voor Rechtsbijstand al eerder bekend maakte, kunnen verdachten die zich op vrije voeten bevinden kunnen een gratis gesprek met een advocaat krijgen indien de officier van justitie voornemens is een strafbeschikking op te leggen. Er vindt geen draagkrachttoets plaats en er wordt geen eigen bijdrage opgelegd. Vanaf 1 april 2021 wijst het Openbaar Ministerie (OM) in alle uitnodigingen voor een verhoor als hiervoor bedoeld, de verdachte op die mogelijkheid. Als een verdachte in aanmerking komt voor het standaard consult staat dit dus altijd in de brief vermeld die hij of zij ontvangt van het OM. In deze blog leest u hier meer over.

  • 01-Apr-2021
Lees het hele artikel

Fraudeur met wroeging

in: Arbeidsrecht

Fraude is van alle eeuwen en alle tijden. Onderzoekers hebben becijferd dat ongeveer de helft van de werkgevers in de afgelopen jaren geconfronteerd is met fraude. Het gebeurt heel veel. In de arbeidsrechtelijke literatuur is er veel over geschreven. Bijna altijd vanuit de kant van de werkgever. Maar hoe zit het nu met u, de fraudeur. Wie helpt u als u spijt heeft en uw werkgever weet nog van niets. Moet u stilzitten en hopen dat de fraude niet ontdekt wordt met alle negatieve stress van dien of is het beter open kaart te spelen. De keus is aan u. Wilt u het stilhouden, lees deze blog dan niet. Wilt u schoon schip maken, lees de blog dan hier.

  • 09-Mar-2021
Lees het hele artikel